София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ананиев: Мотивите на президента са общи, той е подведен

Българите ще се лекуват с най-качествените лекарства, обясни министърът

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

„Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. По-важно е мотивите да бъдат достатъчно добре издържани. Тази седмица мотивите ще се гледат в Народното събрание“, каза пред бТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той подчерта, че мотивите на президента са общи и нямат доказателствена сила. „Позитивният лекарствен списък е с най-широка гама лекарства, които осигуряват лечение на всички граждани“, посочи Ананиев.  Министърът обясни, че 32 молекули ще влязат през следващата година, а от тях 29 са най-качествените лекарства, които ще лекуват гражданите. Според него, президентът е подведен, защото срещу всички тези молекули има високоефективни лекаства, които се предлагат в света. Само за три молекули няма, но те са за много редки болести и, ако е необходимо, ще намерим решение и на тях, коментира здравният министър.

Кирил Ананиев подчерта, че лобистките интереси  започват от влизането на лекаството в България. Той нарече „стимулиране“ практиката на някои лекари да изписват най-скъпите лекарства на пациентите. Министърът подчерта, че при проведените проверки, е установено, че някои лекари участват в престъпния реекспорт на лекарства. Схемата е такава, обясни министърът, обикновено се задържат лекарства, които са необходими на пациентите, когато дойде следващата доставка, тези вече са повече и тръгват по съответния път извън границата. На въпрос, колко губи държавата от този реекспорт, Ананиев посочи, че само от една схема, болничната система е изгубила 80 млн. лв., а се водят още такива акции. „Необходим е повече контрол върху цялостния процес на движение на лекарства. Реекспорта на лекарства не може да бъде спрян, защото има законова форма на износ. Необходими са обаче административни и наказателни санкции незаконния реекспорт“, подчерта здравният министър.

По повод мораториума на нови болници, Кирил Ананиев посочи, че с влизането на Националната здравна карта, касата ще може да сключва договори само с най-добрите болници, а някои лечебни заведения ще отпаднат. Той обясни, че към момента държавните болници имат задържения 160 млн. лв.