София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Доц. Атанас Мангъров: Антибиотиците не помагат при коклюш

Той заяви, че обстановката е предепидемична

15 дниЗдраве 64 Катерина Найденова

Коклюшът е нещо, което се очакваше и се е случвало и на други места по света. В САЩ има много високо ваксинално покритие, въпреки това през 2012-2013 имат епидемия от коклюш. При нас се наблюдава същото.

Това заяви началникът на Детската болница по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

„Основната клетъчна ваксина има един дефект. През 2014 г. се установи, че ваксината не създава колективен имунитет. Тоест децата не се разболяват, но разпространяват заболяването“, обясни той.

„Има друга ваксина, която е с активна съставка от заболяването, има странични ефекти. Тя даваше добър ефект и не позволяваше на ваксинираните да се разболяват и разпространяват инфекцията. Тези безклетъчни ваксини има по-малки странични действия, но продължителността на защитата е по-малка (4-5 години)", допълни инфекционистът.

„Вчера сме приели десетина деца с коклюш. Освен кашлицата няма други симптоми, но тя е много тежка. За да бъде прието дете в болница то трябва да се задушава. Ако не говорим за такова състояние, болните могат да си кашлят вкъщи. Антибиотичното лечение при коклюш нито намалява кашлицата, нито продължителността на заболяването. Важно е този с коклюш да не излиза, за да разпространява заболяването“, подчерта доц. Мангъров.

Той подчерта колко е важно новородените да се пазят от контакти с други хора и даде съвет бременните да се ваксинират, за да предпазят и бебетата си.

"Бебетата да се пазят от контакти. Бебетата трябва да се ваксинират колкото се може по-рано, за да се защитят", призова лекарят.

На въпрос има ли лекарства, които помагат при коклюш, доц. Мангъров заяви: „Всичко е за успокоение на майки“.

"Обстановката е предепидемична", каза още той.