Гледай
на живо

Ананиев представи два здравно-осигурителни модела

Предстои обществено обсъждане на вариантите

Министерството на здравеопазването представи два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването.

Новият модел, който изберем, трябва да работи за българските пациенти. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. Той подчерта, че промяната в здравно-осигурителния модел е належаща, но преди да се предприемат законодателни мерки, е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие. “Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“, коментира министър Ананиев.

Той постави двата нови модела на публично обсъждане пред парламентарни и извънпарламентарни политически сили, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността.

Според едно от предложенията за бъдещата реформа в здравеопазването НЗОК трябва да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска.

"В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според нас това ще облекчи пациентите", посочи Ананиев.

Другият вариант, предложен от министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК, което ще даде възможност за съревнование и конкурентност. "Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде", каза Ананиев. "Готови сме на конструктивен разговор, нови предложения и критика в името на българския народ“, обясни той.