Гледай
на живо

Болестта на Алцхаймер е заразна

Учени откриха как се предава по кръвен път

Болестта на Алцхаймер е заразна Биолози откриха нови свидетелства, че болестта на Алцхаймер може да се предава чрез преливане на кръ... thumbnail text

Биолози откриха нови свидетелства, че болестта на Алцхаймер може да се предава чрез преливане на кръв и да се развие извън мозъка. Това се казва в статия, публикувана в списание Molecular Psychiatry, предаде БГНЕС. Ние доказахме, че „причинителите“ на болестта на Алцхаймер могат да бъдат единични частици бета-амилоид, свободно плаващи в кръвта. Когато съединихме кръвоносните системи на две мишки, този белтък успя да проникне в мозъка на втория гризач и да стартира процеса на дегенерация на нервната тъкан“ , заяви Уайхун Сун от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.
През септември 2015 г. британски учени, които изучаваха мозъка на хора, починали от „луда крава“, установиха, че болестта на Алхаймер в действителност може да се предава от човек на човек в резултат на заразяването на нервните тъкани от чуждородни приони. Прионът е вид инфекциозен агент, който се състои само от белтък. Те са ненормално структурирани форми на белтъците на организма-гостоприемник, които са способни да преобразуват структурата на нормалните белтъчни молекули в подобна на своята структура. Това за пръв път постави учените пред факта, че болестта на Алцхаймер може да е заразна.