София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Брекзит“ ще стартира до 2020 година

По закон резултатите от референдума не задължават излизане на страната от ЕС

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Процесът на излизане на Обединеното кралство от ЕС със сигурност ще стартира преди следващите парламентарни избори във Великобритания през 2020 г., увери председателят на Консервативната партия Патрик Маклафин.
На референдум на 23 юни повечето британци гласуваха за оттегляне на Кралството от ЕС. Британското правителство многократно заяви, че се нуждае от време, за да се подготви стартирането на брекзит, което няма да се случи тази година. В същото време ЕС призова Лондон да започне процеса.
Следващите парламентарни избори ще се проведат в Британския парламент през 2020 година.
Вярвам, че резултатите от референдума са задължителни за Парламента, фактически - не, но на практика - да, заяви Маклафлин в интервю за BBC, като припомни думите на новия министър-председател Тереза Мей, че "Brexit означава Brexit ".
Това означава, че ще излезем от ЕС, ние искаме да получим контрол върху границите си, добави той.
По закон резултатите от референдума не задължават излизане на страната от ЕС, но ако не бъдат уважени, за правителството на Консервативната партия, която инициира плебисцита, би било политическо самоубийство, отбелязват политически експерти.