София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България дава 100% сигурност на границите на ЕС

Около това мнение се обединиха премиерите Борисов и Орбан

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В резиденция „Бояна“ премиерът на България Бойко Борисов посрещна унгарския си колега Виктор Орбан, който е на работно посещение у нас. Двамата са обсъдили редица теми, сред които въпросите за миграцията и границите на ЕС, двустранните отношения между двете държави, темата за Западните Балкани.

След срещата Борисов и Орбан дадоха пресконференция за журналистите.

Виждам развитието на българската икономика. Желаем и ние унгарците да участваме в това развитие на България и каним и българските инвеститори да участват в развитието на Унгария, заяви Орбан.

Той подчерта, че България би трябвало да бъде член на Шенгенското протранство и страната ни „поема историческа отговорност“ като взима свои ръце този въпрос.

Виктор Орбан обяви, че с екипа му са изработили пакет от предложения за борба с миграцията, който предаде в ръцете на премиера Бойко Борисов. „Миграцията е опасна за сигурността и за европейската християнска култура. България заслужава признание, защото охранява въшните граници. Границите могат да се опазят само с решителни ръководители“, посочи унгарският премиер и похвали нашия министър-председател.

Борисов на свой ред подчерта, че България е изпълнила критериите за Шенген и че е „най-сигурната граница“. 

„В много държави политическата класа се тресе как да се реши проблема с мигрантската криза. Ние предлагаме 100% надеждна охрана на външните граници на ЕС. Тук ЕС трябва да инвестира, ако е необходимо в кораби, моряци, гранични полицаи, но този проблем трябва да бъде решен. Когато е сигурно, че външните граници се пазят 100% добре, когато е сигурно, че сме надеждни, тогава можем да спорим с колегата за задължителната релокация“, коментира Борисов и обеща, че ще обсъди с експерти пакетът от мерки срещу миграцията, връчен му от Орбан.