София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България разтревожена от насилието в Скопие

Българските политици подкрепиха териториалната цялост на Македония

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Министерството на вътрешните работи се проведе оперативно съвещание в кабинета на министъра Пламен Узунов, на което е обсъдена обстановката в Македония след атаката срещу парламента в Скопие, когато демонстранти влязоха в сградата и биха депутати. Според анализа, направен от министерството, непосредствена опасност за България няма.

Българските политици изразиха загриженост за създаденото напражение в Скопие. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че има външна намеса в Македония и изрази подкрепата си за териториалната цялост на страната.

Министърът на външните работи Ради Найденов призова партиите в Македония да се въздържат от провокации и насилие и да работят за решаване на политическите конфликти в европейски контекст.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не се съгласи с изводите на МВР, че няма опасност за България. Според него в Македония се преплитат интересите на много държави, но е недопустимо със създадени отвън партии и платформи да решават въпроси на суверенна държава.

Каракачанов също заяви подкрепа за териториалната цялост на Македония.

Според председателя на НФСБ Валери Симеонов ставащото в Македония си е работа на македонците, но се вижда, че има албанска намеса.

Президентът Радев изрази безпокойство от събитията в Скопие и призова македонските партии да решат проблемите с диалог.