София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Булзано“ е грипът, който ни мъчи в началото на тази зима

Висока температура и болки в гърлото са част от симптомите

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

За първи път от шест години насам грипната епидемия, засягаща европейския континент дойде по-рано от очакваното. Както у нас така и в Европа щамът е H3N2 “Булзано“, който е най-масово разпространен в момента в целия Европейски съюз. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев – директор на Национален център по заразни паразитни болести.

Грипът започна в Столицата, след това в Добричка област, град Балчик, като най-голямото разпространение е в областите Габрово и Хасково.

Причината да дойде по-рано грипът у нас и в Европа е съвпадение на някои климатични особености, като затоплянията и застудяванията, които предизвикват събиранията на голям брой хора в закрити помещения, коментира професорът.

Всеки грип се различава от вирусните инфекции, характерни за есенно-зимния период. Грипът е с по-кратък инкубационен период.

Симптомите започват с повишена температура. В рамките на около час човек започва да усеща мускулни и ставни болки, силна отпадналост, невъзможност или нежелание да стане от леглото. Усещат се болки в гърлото и суха кашлица.

При подобни симптоми, обадете се на личния си лекар, съветва проф. Кантарджиев. Добре е да направите консултация с лекаря си още преди началото на зимния сезон, за да набавите предварително лекарства от първа необходимост, при грипни състояния, с които да пресечете болестта.

Очаква се разпространение на грипната вълна. През последните три години пикът на грипната епидемия в нашата страна беше през месец януари или началото на февруари, припомня проф. Кантарджиев, но сега се очаква малко по-рано.