Гледай
на живо

Чавушоглу: Франция да се въздържа от уроци

“Ние не сме Франция, която окупира Африка“

Чавушоглу: Франция да се въздържа от уроци Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Франция трябва да се въздържа от даването на &ld... thumbnail text

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Франция трябва да се въздържа от даването на “уроци“ за турската кампания в Сирия. Той добави, че тази турската армия провежда свирепа офанзива срещу кюрдска милиция, съобщава БГНЕС. Изказването му идва ден, след като френският президент Еманюел Макрон каза по адрес на Анкара, че ще бъде „истински проблем“, ако операцията в Сирия се превърне в същинско „нашествие“. Макрон настоява Анкара да координира действията си със своите съюзници.

“Ние не сме Франция, която окупира Африка“, заяви министърът, имайки предвид колониалното минало на Франция.

Той добави, че европейците са двулични. Чавушоглу твърди, че европейски лидери са изразили в разговори с Анкара подкрепа за операцията в Сирия, но са променили позицията си в последвали публични изказвания.

В сряда, след казаното от Макрон, турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че всякакви внушения, че Анкара има по-широки планове в Сирия освен изтласкването на кюрдските "Отряди за защита на народа" (ОЗН) от турската граница, са „напълно погрешни“.