София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нашият язовир не е причина за наводненията, категорични са собствениците

Язовирът е на такова място, че не може да залее населени места, твърдят те

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 „Нашият язовир е на такова място, че не може да залее нито населени места, нито постройки. Не се задържат по-големи количества вода заради рибата. Имаме си изпускател, който е на определена кота, и ако водата се вдигне, тя излиза от преливника”, заяви пред  бТВ Димчо Мутафов, собственик на язовир „Чотората“ край с. Трояново в община Камено, чиято стена се скъса в нощта на наводненията в Бургаско.

Съпругата му, Елена Димитрова, която е и общински съветник от БСП в Камено, също опроверга обвиненията, че техният язовир е причина за наводненията:  „Жертвите са на много голямо отстояние от язовира, който ние стопанисваме. Немислимо е това място да бъде залято от язовира“.

Мутафов каза, че в нощта на потопа са следили обстановката и около полунощ са били известени от хората, които живеят в района.  Той допълни, че са предупредили институциите, а самото скъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта. По думите му, в язовира е имало около 30-40 000 литра вода и това количество е много малко в сравнение с водата, която е паднала по склоновете.