София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца

Тя заема мястото на Владимир Пилософ

7 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Педиатърката д-р Тинка Троева е новият директор на Фонд за лечение на деца. Тя заема мястото на досегашния директор Владимир Пилософ, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Пилософ подаде оставка в края на февруари, а служебният министър Илко Семерджиев го освободи от длъжност, считано от 6 март. Повод за напускането му стана случаят с 9-годишния Байрям Али, който не успя да замине за лечение в Германия заради грешки в документацията, допуснати от Пилософ. След медийни публикации детето все пак замина на лечение, а същевременно министър Семерджиев коментира, че правилникът, по който работи фондът, е неадекватен.

Владимир Пилософ беше назначен за директор на Фонда за лечение на деца часове след като през април 2016 г. в институцията нахлу полиция и задържа предишния ръководител Павел Александров и почти цялата му администрация. Имаше твърдения за злоупотреби, каквито до момента не са доказани и по разследването няма никакво развитие.

Д-р Троева е била съветник в Комисията по здравеопазване в 37-ото и главен съветник в 38-ото Народно събрание. Осем години е ръководител на службата по трудовите и социалните въпроси на Министерството на труда и социалната политика. Била е съветник и пълномощен министър при посолствата на България в Германия и в Австрия.

Завършила е медицина в Медицинската академия в София през 1979 година, специализира "Детски болести" и има магистратури по "Международни икономически отношения" от УНСС и "Обществено здраве" от университета в Билефелд, Германия.