София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ден на малките чудеса

10% от новородените са недоносени

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

10% от  всички новородени деца се раждат недоносени, 30% от тях получават трайни увреждания,  50% се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, а 70% от майките на тези деца страдат от посттравматичен стрес. Това са само част от цефрите, които бяха посочени във връзка с  тържественото отбелязването на 17 ноември като Световен ден на недоносените деца.
Датата е значима, освен с отбелязването на празника и с това, че факт става дългоочаквана от множество ридители на недоносени деца идея за създаване на специален център. „Малки чудеса“ ще бъде  място, в което мечтите на деца и родители, борещите с тежките последици, в следвсвие на преждевременното раждане, ще извървяват пътя до своето сбъдване, уверяват ни създателите му.
Освен председател на фондация „Нашите недоносени деца“, Нина е и родител, сблъскал лично с това изпитание.
Един от първите хора,  които се срещат майки като Нина след раждането е Камелия. Тя е акушерка в интензивното отделение на Майчин дом от 27 години и всекидневната й работа е свързана с грижата и за такива  недоносени бебета.
В дългогодишната й кариера обаче е ставала свидетел и на случаи, в които родители на недоносени деца н еса могли да се справят с шока и са избирали да оставят децата си на грижите на инстуциите.
Гаранции няма, това знае и Виолета- майка на 7-годишния Стефан, роден в 29-тата агистационна седмица, вседствие на което той страда от децка церебрална парализа, въпреки това тя се радва на доброто отношени към детето й от страна на околните.
Към всички тях е и неговото пожелание