София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Десетки осъдени протестиращи в Русия

Затвор и глоби за бунтувалите се в Санкт Петербург

6 годиниОбщество 69 Боряна Райчева

Десетки от протестиращите в Санкт Петербург, преди встъпването в длъжност на Владимир Путин, бяха осъдени на затвор и глоби, пише The Moscow Times.

От съда в Санкт Петербург обявиха, че 76 от протестиращите са осъдени на глоби до 150 хил. рубли и до десет дена затвор. Трима от 47-те стачкуващи са обвинени в неподчинение на полицейски нареждания и са осъдени на 20 часа общественополезен труд, докато другите са само глобени.

Михаил Цакунов, който е осъден с 10 000 рубли за нарушаване на правилата на обществените събрания, се очаква да бъде съден заради предполагаема употреба на агресия срещу полицейски служител. Нарушението може да му донесе присъда до десет години затвор.

"Никога не съм мислил, че ще се намирам в ситуация в живота си, в която да се озова в затвора без да съм направил нещо", сподели Цакунов.