София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Два кренвирша седмично увеличават с 15% риска от рак на гърдата

Учени алармират за вредата от консумацията на колбаси

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Учените от университета в Глазгоу са провели изследване за вредата от консумацията на колбаси. В проучването са взели участие 260 жени на средна възраст, а изводът е, че употребата на обработени меса е свързана с повишен риск от възникване на злокачествени тумори, съобщи БТА.

Специалистите установили, че дори на 9 грама обработено месо на ден увеличава вероятността от развитие на рак на гърдата с 15 процента. Количеството е равно на три резенчета бекон или на два кренвирша за седмица.

Преди време СЗО оповести изследване, според което консумацията на 50 грама обработено месо дневно повишава риска от колоректални тумори с 18 процента. Заболяването е най-разпространено в Европа, Северна Америка и Австралия, където страните са развити, а най-ниско е в Африка и Азия.