София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

eadaily.com: Ще прекрати ли Румен Радев българската търговия с оръжия за Сирия

Според руското издание България доставя боеприпаси с американско посредничество

7 годиниПолитика 29 Боряна Райчева

Отиващата си власт в България бърза с доставките на оръжия за Сирия, пише руското издание eadaily.com в обзорен материал за намереното в Алепо оръжие, произведено в България. Статията е озаглавена „България не се отказва да продава оръжие на джихадистите“.

В статията се казва, че българските оръжейни заводи са увеличили няколко пъти продажбите си, а посредници в тази търговия са американските фирми Chemring и Orbital ATK, чрез които българското оръжие се доставя на Саудитска Арабия, а оттам директно се отправя към Сирия.

Според eadaily.com само в края на 2016 година в пристанището в Бургас са натоварени три кораба с оръжие.

Формално българските власти не нарушават местните и международни закони, тъй като оръжието се препродава след това, но стои въпросът за морала, пише руското издание и посочва, че с встъпването в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев тази срамна търговия може да се прекрати.

Радев е определян в западната преса като проруски, пише още eadaily.com, но добавя, че участието на България в търговията с оръжие няма да зависи само от политическия климат в София, но и от очакваната промяна в руско-американските отношения след идването на президента Доналд Тръмп.

Всичко ще зависи от това дали Тръмп ще иска да продължи войната срещу Асад, заключава eadaily.com.