София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС няма да развали връзките между Сърбия и Русия

Москва потвърди ангажимента си към балканската страна

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По време на посещение в Белград руският външен министър Сергей Лавров приветства усилията на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз, но също така обеща, че Москва ще остане ангажирана с балканската страна, независимо какво се случва.

Лавров пристигна в сръбската столица вчера за двудневно посещение, целящо да укрепи дългогодишните връзки със Сърбия, съобщи Радио Свободна Европа.

"Винаги сме искали партньорите да имат свободен избор и да развиват политическите си връзки", каза Лавров на пресконференция с президента Александър Вучич.

Сърбия се опитва да се присъедини към ЕС, но в същото време се опитва да запази традиционните си здрави връзки с Русия.

Вучич заяви, че "Сърбия е на европейско ниво, но ще продължи да изгражда най-добрите отношения с Русия". "Предполагам, че ще има натиск върху тези отношения да тръгнат в обратната посока, но Сърбия ще остане на позицията си", добави той.

Сръбският президент увери Лавров, че въпреки амбициите си в ЕС Сърбия никога няма да наложи финансови санкции на Москва, както Съединените щати и ЕС направиха след присъединяването на Русия към Кримския полуостров на Украйна и за подкрепата на сепаратистите в източна Украйна.

"Искам да бъда ясен, Сърбия никога няма да налага санкции срещу Руската федерация", каза Вучич.

Лавров от своя страна заяви, че "нито Русия, нито Сърбия не налагат нищо един на друг". "Сърбия е твърдо решена да запази неутралния си статут, който е фактор за стабилност на Балканите", добави руският външен министър.