София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европа засилва борбата срещу тероризма

През следващите 18 месеца правилата ще бъдат въведени в правната система на ЕС

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейският парламент гласува разширяване на мерките за противодействие на тероризма и правилата на проверка на пребиваващите в границите на Общността и излизащите от нея, гласи съобщение на ЕП.
Сигурността на нашите външни граници означава изграждане на силен щит срещу тероризма в Европа и защитата на правото на живот, което е естествено за нормите на закона, коментира евродепутатът от Румъния Моника Маковей, говорейки за мерките за противодействие на тероризма.
Парламентаристите се споразумяха относно наказателните санкции, които трябва да бъдат налагани на всеки, който е свързан с терористични дейности. Новата директива засяга определени престъпни дейности като "пътуване в чужбина или връщане в ЕС с цел участие в терористична дейност, набиране, обучение за терористични цели, съдействие при извършване на терористично нападение, публично подбуждане и възхвала на тероризма и финансиранена тероризма и терористичните групи. "
По отношение на засилването на граничния контрол всички граждани на ЕС и граждани на трети страни ще бъдат системано проверявани в базата данни при влизане и излизане от Европейския съюз. Проверките ще се провеждат на граничните пунктове на страната по въздух, море и суша.
Депутатите се договориха за тези правила още през ноември и декември 2016. В четвъртък те гласуваха с голямо мнозинство въвеждането на тези мерки. През следващите 18 месеца новите правила ще бъдат въведени в правната система на ЕС.
Промените са в отговор на заплахата от тероризъм в Европа, която вече се прояви под формата на нападения в Брюксел, Париж, Берлин, а също и появата на феномена "чуждестранни бойци" - граждани на ЕС, които са влезли в редиците на терористични групи като "Ислямска държава"в Сирия и Ирак, се казва в съобщението за пресата.