София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ген. Кирчо Киров под домашен арест

Има опасност да се укрие, решиха военните магистрати

6 годиниКрими 3 Боряна Райчева

По искане на прокуратурата Военно-апелативният съд е наредил бившият директор на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирчо Киров да бъде под домашен арест. Това съобщиха от прокуратурата днес.
На 22 януари Софийският военен съд наложи на Киров наказание 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник отдел е присвоил от бюджета на НРС валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв., припомнят от прокуратурата. Тази присъда не е окончателна и може да се атакува пред още две инстанции.
"Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение военно-апелативните съдии са преценили, че съществува опасност подсъдимият да се укрие и измениха мярката за неотклонение на генерал Киров от "парична гаранция" на "домашен арест", съобщават от държавното обвинение.