София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия: Голямата коалиция е все по-близо

Социалдемократите се съгласиха на преговори

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Христиняндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че партията ще работи за голяма коалиция  със Социалдемократическата партия. След четиричасова среща на ръководството на ХДС в неделя премиерът на провинция Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер обяви, че партията ще направи всичко възможно, за да може Германия да има стабилно правителство.

"Твърдо вярваме, че това не е правителство на малцинството, а съюз с парламентарно мнозинство. Това е голяма коалиция", каза Гюнтер.

В петък социалдемократите, водени от бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, промениха първоначалната си позиция, че няма да участват в правителство, водено от Меркел и се съгласиха на преговори.

Форматът на голяма коалиция беше подкрепен и от баварския съюзник на ХДС – Християнсоциалният съюз.

"Коалиция между консерваторите и ГСДП е най-добрият вариант за Германия - във всеки случай е по-добър от коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените", заяви идерът на ХСС Хорст Зеехофер в интервю за „Билд ам зонтаг“.