София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горанов е против задължителна здравна застраховка

Министърът посочва, че това ще повиши данъчноосигурителната тежест

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

От здравното министерство лансират нов модел за здравно осигуряване. Обсъждат се няколко предложения за промяна на здравно-осигурителния модел, като има вариант с въвеждане на нова задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно. Новите предложения срещнаха остри реакции както от опозицията, така и от управляващите.

Министърът на финансите Владислав Горанов също изрази несъгласие с въвеждането на задължителна здравна застраховка. Той изтъкна, че е привърженик на друг здравноосигурителния модел - с повече от една Здравна каса, в който вноската на хората не се увеличава, но може да се разпределя между държавната и някоя частна Здравна каса.

Горанов каза още, че не се е замислял за поетото от управляващата коалиция обещание да не се увеличава данъчната и осигурителната тежест на хората по време на мандата - както ще се случи, ако бъде увеличена здравната вноска.

“Такава застраховка, освен осигуровките, които плащаме сега, ще повиши данъчноосигурителната тежест”, предупреди Горанов.

Според социалистите предложението не защитава най-уязвимите социални групи като децата и пенсионерите. Очаква се до края на септември темата за здравноосигурителните вноски да влезе в парламентарните комисии.