София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипна епидемия след месец

Всеки със суха кашлица и температура, вероятно има грип

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

„Отличаващото за грипа от другите циркулиращи вируси е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите", това обясни пред Нова проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести. Той подчерта, че грипът може да започне и с дихателна недостатъчност и тогава трябва обезателно да се търси болнична помощ. По думите му грипът води до две групи усложнение – едните са много редки, но много опасни за здравето.

Припомняме, че преди дни 3-годишно дете почина от усложнения от грип. Проф. Кантарджиев обясни, че няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложненията от грипа, като най-чести са бактериалните пневмонии.

Пикът на грипната вълна се очаква да бъде в края на януари и началото на февруари, каза още специалистът.

"Сега, когато децата тръгнат на училище след ваканцията, ще се увеличат възможностите и както всяка година в края на януари, началото на февруари, може да се очаква върха на евентуалната епидемия", каза доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Експертът обясни още, че рисковите групи за заболяването са най-малките деца, които ходят на забавачка, както и техните братя и сестри. Също рискова група, по думите му, са възрастните хора.

Според доц. Мангъров в момента в София, всеки с температура и суха кашлица най-вероятно има грип.