София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Я бай Тръмп. Я бай Путин

Тръмп - надеждата на левичарите

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Иронията на ставащото е, че българските комунисти и путинофили видяха в победата на Доналд Тръмп на президентските избори надежда за промяна. Жив да не бях. Един американски милиардер, капиталист до мозъка на костите, естествен лидер на най-консервативната част от американското общество, вярващ в пазара – знаме на червените и на левичарите.

Ти да видиш.

Но българските червени не са сами. Марин льо Пен, лидер на националистите във Франция, Найджъл Фараж във Великобритания, Геерт Вилдерс в Холандия, Щрасер в Австрия, и не на последно място Путин в Русия виждат в Тръмп началото на края на един омразен световен ред.

Кое ги кара да мислят така, освен крепката вяра в победата на прогресивните сили, един Господ знае. Тръмп досега не е дал основания да се смята, че ще разтури подредената къща на Запада. Ама всеки може да вярва в каквото си ще. Най-малкото до 20 януари.

Отвъд избора на новия американски президент се вижда, че има големи маси хора по целия свят, които не си харесват битието и търсят промяна. Част от тях даже минават през България на път за Германия и Австрия. Малцина са, които се отправят към Русия и това е статистически факт.

Ама да не дразня излишно русофилите.

Вероятно светът – и в частност България, няма да останат в същия вид. Въпросът е какво след това.

За света сега-засега отговарят американците. Все си мисля, че Тръмп не е толкова малоумен, та да сервира Америка било на руснаците, било на китайците, било на някой друг претендент за нова подялба на света.

Ние да си гледаме нашата камбанария.

Тръмп и Путин, Русия и Америка са неща, на които в малка степен можем да повлияем. Те на нас – да. Ние на тях – много малко.

България и българите обаче държат съдбата си в ръце - както рядко е било.

Можем да разтурим всичко и да се презакълнем на нов господар. С надеждата, че ще е по-добър от досегашния. Сефте. Можем да изберем да се кланяме на повече от един господар. Също сефте.

Разбира се, най-хубаво е да успеем да принудим алчната върхушка да бъде по-скромна в грабенето и да спазва елементарни норми на приличие.

Ама това е мъчна работа.

Ще чакаме друг да я свърши.

Я бай Тръмп. Я бай Путин.