София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Юлиан Петров: Учителска заплата от 1500 лв. е напълно възможна

КТ „Подкрепа“ награждава ученици и учители за 24 май

7 годиниОбразование 19 Боряна Райчева

КТ „Подкрепа“ награждава български учители и ученици по случай празника на българската култура 24 май. Това каза Юлиан Петров, председател на синдикат “Образование“ към синдиката в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. Той посочи, че това е акт на признание към труда на българските учители, които са поддържали жив българския дух през вековете.

Юлиан Петров обаче каза, че за съжаление не могат да се говорят само хубави неща дори и на празника и посочи, че едва 10 % от завършващите специалност с педагогически профил се насочват към учителската професия и в момента застаряването на преподавателите е факт, който буди тревога.

Синдикалистът оцени положително намеренията на управляващата коалиция да предприеме мерки, които да привлекат младите към професията на учителя. Той добави, че по искане на „Подкрепа“ в програмата на правителството за образованието е залегнало именно привличане на млади хора за работа в просветата.

Юлиан Петров посочи, че навлизащите в учителската професия имат очаквания за заплати от около 1500 лева и изрази надежда, че това ще стане в обозримо бъдеще, до края на мандата на това управление.

Синдикалният лидер добави, че в бюджета има осигурени 90 милиона лева, които ще стигнат за повишение на учителските заплати от септември с около 15 %.