София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юлиян Петров: Ниските заплати гонят младите учители

Според лидера на синдиката черно-белите учебници не са проблем

7 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Не малко от учениците си копират учебници – черно-бели, за да спестят пари и това не е проблем. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Юлиян Петров, лидер на учителския синдикат в КТ „Подкрепа“.

Според него реакцията на обществото е била негативна, понеже издателствата са представили черно-белите учебници като за бедни и това е обидило част от хората.

Той коментира, че проблемите на българското образование не се изчерпват с цветността на учебниците и кога да започва учебната година, но все пак е удовлетворен, че синдикатът е успял да убеди министерството, че 15 септември трябва да бъде запазен като първи учебен ден.

Юлиян Петров каза още, че заплатите в образованието са такива, че не привличат младите в системата. Масово учителите получават около 600 лева, каза синдикалистът и добави, че обещанията за повишаване на доходите на учителите, ако се сбъднат, могат да подобрят чувствително ситуацията.

Той цитира и данни, според които около 80 % от младите учители в рамките на три години напускат системата и това може да изправи българското образование пред сериозен проблем в близко бъдеще.