София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Излезе „черен списък“ с журналисти в Унгария

Случката предизвика протести

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Унгарски проправителствен сайт публикува черен списък с журналисти, обвинени, че обслужват интересите на милиардера Джордж Сорос. От националната асоциация на журналистите се вдигнаха на протест срещу обвиненията, предадоха местни власти.
В списъка, публикуван на сайта са имената на осем журналисти, повечето унгарски, работещи като кореспонденти на чужди медии. Статията е озаглавена "Списъкът: представяме чуждестранните пропагандатори на Сорос". Журналистите са обвинени, че не са обективни и независими и че обслужват интересите на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, наричан от унгарските власти "обществен враг" и обвиняван, че се меси в унгарската и в европейската политика.

Националната асоциация на унгарските журналисти изрази остро несъгласие срещу "този метод", който ги връща в антидемократичните времена и който е твърде далеч от практиките на демократичната журналистика и информация. Асоциацията отбеляза, че на някои журналисти е забранен достъп в парламента, че правителството не отговаря на писмени въпроси и не кани на пресконференции журналистите, които смята за опоненти и че това пречи на упражняването на журналистическата професия.