София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОИ СА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ?

50% ОТ ОСИГУРЕНИТЕ БЪЛГАРИ ПРОПУСКАТ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ

9 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Почти половината от здравноосигурените българи пропускат задължителния профилактичен преглед, който се полага на пациента всяка година. Това сочат данните на НЗОК, предаде в-к „Труд“.
Своите вноски през изминалата година са заплатили 6 млн. души. От тях обаче едва 3,527 млн. са се подложили на профилактичен преглед през 2014-та година, а до май месец тази година – те са 1,563 млн. души. Любомир Киров – председател на сдружението на общопрактикуващите лекари заяви, че хората не се възползват от услугата заради нехайство, неяснота по темата или защото няма достатъчно ефективно наказание. Припомняме, че към момента глобата заради неявяване на профилактичен преглед, е едва 50 лв. По предложение на министър Москов обаче, санкциите най-вероятно ще скочат чрез увеличаване на здравната вноска или заплащане на последващо лечение. Другата причина според Киров, поради която хората избягват профилактичните прегледи, е недостатъчно организираната процедура за това – хората губят цял работен ден, за да минат при личния си лекар. Ето защо председателят на сдружението предлагат в Кодекса на труда да се осигури един свободен ден, в който всички, включително и работещи, да изпълнят това си задължение към здравната система и себе си. Идеята ще бъде подложена на дискусия от д-р Москов и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин за в бъдеще.
Най-много безплатни профилактични прегледи се полагат на децата. Родителят има право да изисква безплатно посещение два пъти месечно от джипито за новородено, ненавършило 28 дни. След това личният лекар е длъжен да следи развитието на бебето до навършване на 1 година – изследване на тегло, ръст и оценка на психическото състояние. В този период се изследва и албуминът на урината, както и зрението и слуха на детето. Проследяват се тазобедрените стави, за да се определи рискът от физически аномалии. Ръстът, теглото, гръдната обиколка, зрението и артериалното налягане се измерват един път годишно при деца от 7 до 18 години. Лекарят след и за направата на всички необходими ваксини по календар.
Междувременно остават още 9 дни, в които можете да смените джипито си. За целта ви е необходим формуляр с избора на нов личен лекар от интернет страницата на НЗОК. Не е необходимо да информирате досегашния си семеен доктор.