София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛОЗАН ПАНОВ БЕЗ КОМЕНТАР ЗА РЕШЕНИЕТО ВЪРХУ „ЯНЕВАГЕЙТ“

„ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА ИЗРЯЗЯВАМ МНЕНИЕТО СИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЗАПЛАХИ И МЕДИЙНИ МАНИПУЛАЦИИ“

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отказа да коментира решението на етичната комисия по случая „Яневагейт“, защото въпросът не е включен в дневния ред.
Панов обаче изрази позиция по взетото от магистратите решение в понеделник, да не бъде образувана проверка срещу него заради речта му от годишнината на съда.
"Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам че е мой дълг.
Ще продължавам да го правя, независимо от това какви проверки, заплахи и медийни операции "Респект" ще бъдат направени срещу мен с твърдото убеждение, че онова, от което човек трябва да се страхува, е самият страх.
Има една мисъл: "Мълчанието прави хората страхливци". Ако ние не кажем своята позиция, ще станем съучастници в това, което се случва. Защото, ако ние си поставим за критерий как за обществото и за човека има значение върховенството на правото, България може бързо да се превърне в по-добро място за живеене."

Припомняме, че Лозан Панов „разбуни духовете“ с речта си, в която разкритикува приетите съдебни реформи. В словото си председателят на ВКС призова за независимост и върховенство на правото. Панов нарече системата „забулваща големите човешки ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи с медиите, институциите, икономиките и съда“