София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мей ще предложи на Тръмп да се срещнат извън Лондон

Причината - множество протести срещу американския лидер

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей ще предложи на президента на САЩ Доналд Тръмп, който има намерение да посети кралството през юли, да се срещнат извън Лондон, за да се избегнат протестиращите, които не са съгласни политиката на Тръмп. Това съобщи в неделя вестник „Сън“ , цитирайки източник в британското правителство.

Според изданието британският посланик в САЩ се готви да представи на Белия дом две възможности за организиране на преговорите, като едната от  тях е лидерите на двете страни да се срещнат в околностите резиденция „Чекърс". При този вариант има предложение  да се организира чаено парти за Тръмп и кралица Елизабет II в замъка Уиндзор, а не в Бъкингамския дворец в столицата. Според публикацията собственикът на Белия дом ще бъде помолен да не посещава британския парламент.

Посещението на Тръмп в Обединеното кралство е планирано за 13 юли.

По време на посещение във Вашингтон през януари 2017 г. Мей даде Тръмп подписана от кралица Елизабет II покана за посещение във Великобритания, осигуряваща за гостите най-високите отличия, включително резиденцията в Бъкингамския дворец.

Тази стъпка на премиера провокира неодобрителна реакция сред много представители на британската общественост. По-специално, 1,85 милиона души подписват петиция, в която се призовава за премахване на това държавно посещение.