София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мощни ракетни удари по Сирия

Засегнати са градовете Хама и Алепо

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Позициите на сирийските войски в околностите на градовете Хама и Алепо бяха подложени на ракетен обстрел, съобщи тази сутрин правителственият телеканал „Сирия“. Според него „новата агресия срещу Сирия“ станала в 22:30 ч. снощи. Няма информация за загубите, но се вижда от репортажа, че силен пожар е обхванал един от обектите. Засега не е известно коя страна е предприела нападението.
Телевизия „Скай нюз Арабия“ предаде, че ракетната атака е засегнала позиции не само на сирийската армия, но и на проиранските въоръжени формирования, воюващи на страната на Дамаск. Един от ударите попаднал в района на дислокация на 47-а механизирана бригада южно от Хама (на 220 км от Дамаск), където се намират ирански военни съветници, а друг засегнал населения пункт Салхаб в същия район.
По информация на „Скай нюз Арабия“ ракети са се взривили и на военното летище източно от Алепо близо до международното летище в северния град.
На 14 април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха без разрешение на Съвета за сигурност на ООН ракетен удар по Сирия. Причината бе предполагаема употреба на химическо оръжие от режима на Башар Асад.