София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МЗ ще направят забранителен списък на лекарства за реекспорт

Ще бъде създаден Експертен съвет и списък за наблюдавани лекарства

7 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Разчитаме на подкрепа от всички политически сили, за да се ограничи паралелният износ на лекарства, за да не страдат пациентите от това, заяви заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. Тя представи проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В него се предвижда въвеждане на състрадателната употреба на лекарства.

Чрез въвеждането на състрадателната употреба на лекарствата ще се даде възможност на пациентите, за които няма друга алтернатива за лечение в България, да се лекуват чрез иновативни лекарства.

Друга промяна, която е засегната в проекта е реекспорта на лекарства.

Нейчева заяви, че в първия момент промените няма да са много приемливи за някои участници. Тя коментира, че е национален интерес хората на не страдат от недостига на лекарства. Ще бъде създаден Експертен съвет и списък за наблюдавани лекарства, за които е регистриран недостиг. 

Друго предложение, направено в проекта, е свързано с намаляване на административната тежест за клинични проучвания. Ще се намали и административната тежест върху дарените на болниците лекарства.