София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Национална среща за проблемите в детските градини

Протестите на родителите продължават

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Родителите продължават с протестите срещу насилието в детските градини. Недоволствата избухнаха в Бургас и след това в още три градове на страната.

Основните искания на родителите са за поставянето на видеокамери за наблюдение. Някои от родителите изразиха съмнения, че такива ще бъдат поставени, въпреки обещанията. От общината в Бургас уверяват, че до края на тази седмица ще започне поставянето на видеокамери и в ОДЗ „Брезичка”, от където бяха излъчени кадри на насилие над едно от децата.

„Над 80% от детските градини имат цялостно външно видеонаблюдение. Положението с вътрешното е доста по-сложно, тъй като в нормативите за образованието у нас този въпрос не е разработен. Трябва да се постигне разбирателство между педагогическия съвет и родителския актив. В над 50 градини има някакви елементи от вътрешно видеонаблюдение“, това каза пред Нова телевизия зам.-кметът по образованието в София Тодор Чобанов.

Той обяви, че тази седмица министърът на образованието организира  национална среща с ръководствата на работодателските организации, синдикатите и родителски организации, на която ще се търси едно по-общо решение, приложимо в цялата страна.

Един от организаторите на протеста обясни, че исканията им са общо 14 на брой и не смятат, че поставяне на камери ще реши всички проблеми. „Но камерите са много необходими“, посочи Ева Черногорска.