София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НДК: Лъжа е, че ни разследват!

Появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Публикациите относно разследване на ДАНС и Прокуратурата в НДК са лъжа. Това заяви Ръководството на Двореца в открито писмо до медиите. Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции, заявиха от Двореца на културата.
Според публикацията информацията, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран също не отговаря на истината.
Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК, пише в писмото. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес.
Появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК, коментира още Ръководството на Двореца. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата – НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.