София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грешен ход по сделката с ЧЕЗ ни коства 1 млрд. лв.

Томислав Дончев обяви, че държавата трябва да действа внимателно

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Добре е всички водещи политици да обявят имат ли отношение към някои от кандидатите по сделката за ЧЕЗ“, каза пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. Той определи оставката на министър Теменужка Петкова като морален ход, макар че познанството й с въпросната бизнесдама е било дребно.

На въпрос закнно ли е намерението на държавата да се включи в сделката, Дончев обясни че държавата действа поетапно, разговаряйки със собственика на „Интерком“. „Дамата отговори, че проявява разбиране, това е разумно в момента, но решение на продавача е да реши с кого сключва сделката“, обясни вицепремиерът.

„Дружеството има изключително ясна визия от къде ще ползва кредитно финансиране и става въпрос за стабилна международна банкова институции. 20-30% е собствено финансиране, останалото е банково финансиране“, каза Томислав Дончев, а това е станало ясно след разговорите му вчера със собственика на фирмата купила ЧЕЗ – Гинка Върбакова.

По думите на вицепремиера има дефект в законодателството – КЕВР няма правомощия да се намесва в подобни ситуации. „Надявам се празинанат в законодателството да бъда попълнена по-скоро“, подчерта той.

Дончев посочи, че в случай, че държавата придобие дял в дружеството, ще се действа безкрайно внимателно при използването на държавен ресурс.

„Едно неправилно намесване на държавата в сделката, един опит за разваляне, би било незаконен ход и може да ни коства милиард лева“, каза още Томислав Дончев.