София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова поиска списък с имена на наши евродепутати, подкрепили СЕТА

„Ако БСП има повече депутати в следващото правителство, ще блокира споразумението“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

БСП поиска списък с имената на българските евродепутати, подкрепили споразумението СЕТА. Всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада беше одобрено днес.

Лидерката на Социалистите Корнелия Нинова поиска поименния списък, като заяви че говори не само името на БСП, но и от това на Съюз „Произведено в България“, КНСБ, КТ „Подкрепа“ и десетки други организации.

Кой от българския народ упълномощи тези депутати да гласуват, запита риторично Нинова. Тя се закани, че ако БСП има достатъчен брой депутати в следващия парламент, ще блокира ратификацията на споразумението, което по думите й отваря вратата на безконтролен внос на ГМО продукти, както и на канадско месо, като по този начин убива българския производител.

Нинова предупреди, че в споразумението не се упоменава, че преди да влезе на пазара ни, продуктът трябва да е със сертификат за безопасност, т.е. Няма никакви гаранции за безопасния състав на продуктите.

Всички публични услуги - образование, здравеопазване, ВиК, телекомуникации, пътища, отиват в режим на либерализация, приватизация и концесии, отбеляза лидерът на БСП. Според нея още по-лошо е, че има заложен т.нар. принцип на необратимост - тоест, ако веднъж нещо е дадено на концесия например, няма връщане назад.

Някои държави са поискали от този списък да бъдат извадени сектори, например Германия е поискала сектор "води" да не подлежи на такава приватизация, либерализация и концесия.

Корнелия Нинова заяви, че евродепутатите от БСП не са гласували в подкрепа на СЕТА.