София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Очакват се фалити на фермери

Прогнозират се ниски цени на реколтата

8 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Очакват се фалити на фермери. Според данни на земеделското министерство се очаква производство на над 5 млн. тона пшеница или повече от миналата година. Това се дължи преди всичко на увеличените с малко над 12% площи с жито и те вече са близо 12 млн. декара. 
 
Притесненията на фермерите са от рекордно ниските изкупни цени. В момента на пристанище се плащали по 270-280 лв./т хлебна пшеница, което правело 240-250 лв. от склад на производител. За сравнение през миналата година изкупуването започнало на 300-320 лв./т при по-ниска себестойност и подобни добиви.
 
Всичко това ще доведе до фалити на някои стопани. 
 
Тенденцията за рекордно ниски цени на житото ще продължи и след жътвата, поне до Нова година. Причината е свръхреколтата в Русия и Украйна, а те са определящи за цените в региона и на българския износ. Освен това и Брекзит се отразява негативно на фондовите и стоковите пазари, а зърното е борсова стока. 
 
Фермерите имат тревоги и за качеството на пшеницата. На много места проливните дъждове са го влошили. Затова реколтата е с доста различно качество. През пролетта се наложило на няколко пъти да се влиза в полетата с техника за пръскане с препарати.
 
Надеждите на зърнопроизводителите пък са, че пролетниците ще компенсират ниските цени на есенниците. Всички залагат най-вече на слънчогледа, при който България в последните години се превърна в основен износител в света. Той продължава да държи пазар и цена. Затова и площите с него се увеличават до почти 8 млн. дка. Това обаче на практика е максимумът за България.