София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново на училище!

Новата учебна година започва с нов закон и променени учебни програми

8 годиниОбразование 9 Боряна Райчева

Училищният звънец отново пусна всички ученици и учители в класната стая. Над 60 хиляди деца за първи път седнаха на чина днес в своето първо училище. В ден като този емоциите напират и в родителите на най-малките. Борис и Първолета днес изпращат своя първолак Тони, който днес започва своите 12 години на обучение.

За най-големите днешният 15 септември е последният първи учебен ден. На финала на средното образование Мелани и Ренета правят равносметката и се връщат в своите спомени назад, но наред с това бъдещетите абитуриенти си обещават и да не се забравят в бъдеще.

В 22 СУ „Георги С. Раковски“ в София началото на учебната година постави министърът на образованието Меглена Кунева.

Наред с тържествата учебната година започва и с реформи в образованието. Първокласниците ще учат по нова програма, но със стар буквар, в който редът на буквите е разменен, а учителите сами ще решават дали да разлистват страниците по новия ред или да преподават азбуката както досега. До четвърти клас учебната година няма да се овтаря, а тези, които изостават ще ходят на училище и през лятото. За петокласниците име нов учебник по история.

Как ще приемат учениците промените и какви ще са резултатите от тях ще разберем в края на учебната година, а дотогава успех на всички!