Гледай
на живо

Отново не се даде ход на делото за атентата на летище „Сарафово“

Делото се прехвърля на Бургаския съд

За пореден път не се даде ход на делото за атентата на летище „Сарафово“. Причината е трима израелци, които все още не са призовани и отсъствието на едно от юридическите лица. Делото за атентата на летище ще започне в Бургас на 18 юли. Съдът определи още две заседания - за 19 и 20 юли. В Бургас се очаква да започнат и разпитите на израелците, част от които ще пристигнат за годишнината от атентата.

Припомняме ви, че 18 юли 2012 година на паркинга на летище Сарафово в Бургас бе извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. 
В атентата са убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса, 5 израелски туристи и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Делото се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара. Българската страна направи многократни усилия двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд у нас, но без успех.