София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново не се даде ход на делото за атентата на летище „Сарафово“

Делото се прехвърля на Бургаския съд

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

За пореден път не се даде ход на делото за атентата на летище „Сарафово“. Причината е трима израелци, които все още не са призовани и отсъствието на едно от юридическите лица. Делото за атентата на летище ще започне в Бургас на 18 юли. Съдът определи още две заседания - за 19 и 20 юли. В Бургас се очаква да започнат и разпитите на израелците, част от които ще пристигнат за годишнината от атентата.

Припомняме ви, че 18 юли 2012 година на паркинга на летище Сарафово в Бургас бе извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. 
В атентата са убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса, 5 израелски туристи и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Делото се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара. Българската страна направи многократни усилия двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд у нас, но без успех.