София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Палестина ще стане пълноправен член на ОЗХО

На 17 май страната е приела Конвенцията за забрана на химическите оръжия

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Палестина ще стане нов член на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) от 16 юни. Това съобщи в сряда в пресслужбата на организацията, предаде ТАСС.

"Палестина, на 17 май, премина инструментите по ратификация на присъединяването към Конвенцията за химическите оръжия, заедно с генералния секретар на ООН.  Конвенцията влиза в сила за Палестина на 16 юни", съобщиха от ОЗХО.

Конвенцията за забрана на химическите оръжия влезе в сила на 29 април 1997 г. За да осигури практическото си изпълнение, Организацията за забрана на химическите оръжия бе създадена със седалище в Хага. Конвенцията е първият валиден многостранен договор, забраняващ целия вид оръжия за масово унищожение. Според документа, всяка страна-членка се задължава да не се развива придобиването, натрупването или запазване на химическо оръжие, както и да се отървете от всички съществуващи запаси на токсични вещества.

В момента 192 държави са страни по Конвенцията. Извън рамката на споразумението в момента са Египет, Северна Корея, Южен Судан и Израел.

През 2012 г. Палестина постигна статута на държавата-наблюдател в системата на ООН. Това й позволи да се придържа към редица международни инструменти, включително Римския статут  и Конвенцията за забрана на химическото оръжие.