София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порожанов: Втори проби за чума трябва да се вземат

Министърът подчерта, че болестта причинява икономически загуби

6 годиниАгро 3 Боряна Райчева

Предстои взимането на втори проби за чума по животните от стадата в Странджанско. Втори проби трябва да се вземат от всички стада, не само от село Болярово, а от абсолютно всички стада в 20-километрова зона, каза пред БНТ земеделският министър Румен Порожанов.

Той призова Ана и съпругът й да допуснат лекарите да вземат втора проба. „Гарантирам, че ще проследя пробите“, увери министърът.

„Стопанството на Ана Петрова е отделено на доста голямо разстояние, животните й не са били контактни с останалите и затова трябва да се вземе втора проба. Ако тя покаже, че няма заболяване, няма да има евтаназия, но животните ще останат под наблюдение“, каза Порожанов.

По думите му разпространение на болестта в по-големите райони създава икономически загуби цялото овцевъдство в България. „В пет населени места имам умъртвяване на животни. Имаме под възбрана седем общини, които да търгуват своите продукти. Това са само част от сериозните икономически загуби, които може да предизвика разпространението на болестта“, обясни земеделският министър.

От миналия четвъртък е стартирало изплащането на обезщетението „де минимис“. От днес започват да се изплащат обезщетенията в Шарково. Министърът е категоричен, че е създадена организация, така че между 5- и 7-дневен срок да бъдат изплатени обезщетенията на всички стопани, чиито животни са били евтаназирани.

„Предложих на баба Дора освен обезщетението, което ще получи, да й бъде доставено стадо от нови 100 кози от животновъди в Карловско, но тя категорично отказа“, каза Румен Порожанов.

Предстои извършването на дезинфекция на всички стопанства, в които е имало заразени животни.

Министърът подчерта, че чумата е дошла в България вероятно от Турция, където над 700 огнища от тази болест, но не е ясно как е внесена в страната ни.