София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порожанов забрани груповия лов на дива свиня

Целта да е да се ограничи влизането на африканската чума у нас

6 годиниАгро 2 Боряна Райчева

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се забранява груповият лов на дива свиня. Тя се издава на снование на Закона за лова и опазване на дивеча, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

По-рано изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните предложи забраната като мярка да се предотврати навлизането на африканската чума по свинете у нас и да се запази максимално дивеча.

Решението се обяснява като мярка срещу навлизането в страната на диви прасета, носители на вируса на Африканската чума по свинете. Заповедта на министъра влезе в сила днес – 25 юли, сряда. Това е първият ден, в който груповият лов на дива свиня беше разрешен извънредно с промяна в Закона за лова, която беше публикувана на 24 юли в „Държавен вестник“.

“Приетите изменения и допълнения в Закона за лова и опазване на дивеча, които регламентират груповото ловуване на дива свиня през летните месеци извън досега определения срок, включително и в сряда, са недостатъчно добре съобразени и консултирани по отношение безопасността при провеждането на ловните излети”, се посочва в съобщението на МЗХГ. В мотивите на решението се посочва, че буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта, а респективно безопасността на лова.

Статистика показвала, че най-много инциденти стават по време, когато листата на дърветата още не са опадали, информират от пресцентъра на МЗХГ.

Заради лошата видимост ставали инциденти и не било безопасно както за ловуващите, така и за туристи, горски работници, гъбари и други.

Въпреки забраната на груповия лов, като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.