София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повече пари за учителите в по-бедните региони

Може да получават с до 12 % по-високи заплати

6 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Учителите от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и граничните райони ще получават повече пари от останалите си колеги в страната като мярка за тяхното задържане. Това предвижда проект за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, представен от просветния министър Красимир Вълчев.

До края на годината не се предвижда ново увеличение на учителските заплати, но в бюджета за т.г. има допълнителни 90 млн. лв., които ще отидат за повишение на възнагражденията в определи региони. От тях 55 млн. лв. вече са раздадени на общини със Закона на държавния бюджет.

Учителите в невралгичните региони може да получат до 12 % допълнително, поясни министър Вълчев.

Ще се финансират и всички разходи за транспорт.

Допълнително финансиране ще получат и професионалните гимназии, които обучават по 55 специалности. Става въпрос за специалности, в които в момента се пенсионират двойно повече специалисти, отколкото се обучават. Образователното министерство вече е подготвило такъв индикативен списък, който ще бъде изпратен в гимназиите.