София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Председателят на Европарламента е на посещение у нас

Обсъждат бългаското европредседателство с премиера и президента

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на ЕП Антонио Таяни и председателите на 8-те политически групи в европарламента пристигнаха на работно посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз е повод за посещението. В делегацията са още Диего Канга Фано, началник на кабинета на председателя на ЕП, и Клаус Веле, генерален секретар на Европейския парламент.

Днес министър Лиляна Павлова ще придружава Таяни по време на всички срещи, планирани в програмата му у нас. Той ще се срещне с премиера Борисов, с президента Румен Радев, и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Председателският съвет на ЕП ще се срещне с българското правителство, след което ще се състои пресконференция на Таяни и Борисов.

Очаква се и специално обръщение на председателя на Европейския парламент към българските депутати от 44-то Народно събрание, след което председателските съвети на ЕП и НС ще проведат съвместна дискусия.

По-късно след обяд Антонио Таяни ще участва в дебат с млади хора на тема "Гласът на младите: Каква Европа искаме?", който ще се проведе в зала 272 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дискусията ще даде възможност на българските студенти и академична общност да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят въпросите си към лидерите на политическите партии в Европейския парламент.