София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Преоткриваме дуалното образование

В 20 професионални гимназии в България има дуално обучение

7 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

В момента има 20 професионални гимназии в България, в които има дуално обучение. Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков по време на откриването на седмото заседание на българо-швейцарската програма “Домино“ за дуално образование в София.
Професиите, които са застъпени в проекта за развитие на дуалното образование са мехатроника, машиностроене, както и такива в областта на търговията и финансите.
В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието, от една страна, е да даде професия на съответния младеж, а от друга - да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този младеж отново ще има място в бъдещето, коментира Денков.
По време на форума беше обсъден и механизмът за обучение на наставници. Курсът, който е предвиден за преподавателите, е в рамките на 32 учебни часа. Обучението ще е по единна национална рамкова програма, утвърдена от министъра на образованието и науката. Предвижда се финансирането да е по държавна поръчка, европейски фондове, други международни програми и проекти, компаниите и самите работниците.