София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Анастас Герджиков: Авторитетът на СУ е много висок

Софийският университет отбелязва патронния си празник

6 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

С академично тържество Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбеляза днес патронния си празник. Честванията започнаха в 8.00 часа в академичния параклис в Богословския факултет на СУ, където бе отслужена Божествена света литургия. По-късно Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

Авторитетът на Софийския университет продължава да бъде много висок, затова и президентът скоро го нарече „светски храм на знанието“, а премиерът днес ни нарече „емблема на висшето образование и наука“, заяви пред БНТ ректорът на университета проф. Анастас Герджиков. Той призна обаче, че пред Алма матер има още много път, докато стане престижно учебно заведение и в световен мащаб.

Проф. Герджиков посочи, че учебното заведение е натрупало големи дългове, заради намалената преди време субсидия. „Сега трудно можем да изплатим старите задължения. Нямаме дългове към държавата, но имаме задължения към общината“, коментира той.

Ректорът на СУ посочи, че най-напред в училищното образование трябва да се поддържа качеството и да не се приемат всички кандидат-студенти. „В самите университети качеството също трябва да се поддържа“, допълни проф. Герджиков.

Според него основният проблем на висшето образование в България не е в големия брой университети, а в това, че те преподават всичко. Проф. Герджиков допълни, че с течение на времето университетите и институтите са загубили характерния си образователен профил и така са намалили качеството.

Той се обяви за връзка на висшето образование с бизнеса, но подчерта, че трябва да се говори за връзката с висшето образование и работодателите, не само с бизнеса, което предполага връзки с държавния и неправителствения сектор, не само с частния бизнес.