София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Проф. Вихрен Бачев: България има с кого да се гордее!

Бачев представи центъра за иновации, технологичния трансфер и интелектуалната собственост

7 годиниОбщество 36 Боряна Райчева

Проф. Вихрен Бачев беше гост в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“. Заедно с водещия той представи центъра за иновации, технологичен трансфер и интелектуална собственост. На въпрос от водещия дали е нужен един такъв център, Бачев коментира, че всеки един уважаващ себе си университет трябва да има и свой научен център.

„Идеята на центъра е да се насочи вниманието на нашите студенти, на нашите преподаватели и на нашите съмишленици именно към интелектуалната собственост на спорта.“- коментира още Вихрен Бачев.

Дали обаче може да се говори за бизнес в спорта, беше големия въпрос на водещия. Според Бачев, спорта е тясно свързан с бизнеса от много време насам, и в това няма нищо лошо. Бизнесът подпомага спорта и няма нищо негативно в това чрез спорт да се говори за пари и обратното. „Професионалният спорт в неговите измерения винаги е бил бизнес“- допълни още той.

Когато водещият попита, защо напоследък сякаш няма много изявени български спортисти, Бачев го контрира и обясни, че Националната спортна академия е една институция с много дълга история (скоро се честват 75 г. от създаването й), и винаги е раждала много изявени лица. Като пример за това Вихрен Бачев даде Александра Жекова, която се е дипломирала миналата година, както и Радослав Янков, който се е дипломирал тази година, и изкоментира, че това са едни големи български спортисти. Златните момичета, макар и с бронзов медал от олимпийските игри винаги ще си останат златни, и винаги, макар и изключително трудните си тренировки са намирали време за своето обучение.“

„Ние трябва да сме горди с това, с което сме създали! България има с кого да се гордее“ - заяви Бачев.