София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестиращите майки търсят отговорност от Борисов

Недоволните родители се местят пред Министерски съвет

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Протестът на майките на деца с увреждания се мести от сградата на Народното събрание, пред която те прекараха последните четири месеца в палатковия си лагер, пред тази на Министерски съвет.
 
Смяната на локацията ще се случи в 17:30 часа  на 10 октомври (сряда ), като основният мотив за това е, че родителите на болните деца искат да потърсят отговорност за свършеното лично от премиера Бойко Борисов.
От 10 години решенията в тази наша територия се взимат, не от парламент, не от правителство а от един единствен човек - Бойко Борисов, заявяват недоволните майки. Според тях министър-председателят не цели реално разрешаване на техните проблеми, а използва популистки средства, с които да печели одобрението на бъдещите си гласоподаватели.
 
Те припомнят и изтърваната преди няколко месеца от Борисов фраза, че искат майките да му се махнат от главата, като заявяват, че с действията си те искат да му припомнят, че са там- няма да се махнат от главата му и ще стоят под прозорците му, докато той не предприеме нужните действия.
"На 10.10.2018 ще потърсим отговорност лично от него за поетите и неизпълнени ангажименти, за липсата на реални реформи и за незаинтересоваността от ефективно и компетентно управление." пишат организаторите на инициативата във фейсбук.
 
Припомняме, че серията от протести на майките и недоволството им продължаващо вече месеци наред са заради неслучващите се промени в трите закона в сферата - за социалното подпомагане, за личната помощ и за хората с увреждания.
 
 Още преди ваканцията на Народното събрание майките, заедно с омбудсмана Мая Манолова внесоха, написаните от тях проекти на тези закони, но по пътя на разглеждането им в комисиите в парламента те претърпяха изменения, които според обществения защитник и протестиращите, изменят същността на исканото от тях. 
 
От своя страна пък премиерът Борисов заяви в края на миналата седмица, ще  се е ангажирал само с това в бюджета за 2019-та година да отдели 150 милиона лева за социалната сфера и не е обещавал нищо друго. Майките определиха тези му думи като наглост.