София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първа оставка в екипа на Тръмп

Съветникът по националната сигурност Майкъл Флин напуска заради връзки с Русия

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Първа оставка в екипа на новия американски президент Доналд Тръмп. Съветникът по националната сигурност Майкъл Флин напуска поста, след разкритията, че през декември на тайна среща е обсъждал с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк санкциите срещу Русия.

Според версията на Белия дом президентът не е знаел за срещите.

Генералът в оставка Джоузеф Келог ще поеме функциите на Флин.

Междувременно Сенатът на САЩ с 53 на 47 гласа одобри Стивън Мнучин за нов министър на финансите. Той е бивш банкер от „Голдман сакс“. Демократите гласуваха против, като посочиха, че той носи отговорност за финансовата криза от 2008 година. Тогава и самата „Голдман сакс“ беше пред фалит, но беше преценено, че е твърде голяма, за да бъде оставена да потъне и правителството на САЩ я спаси.

Мнучин е последното назначение в екипа на Тръмп и по този начин правителството е попълнено, след като по-рано Том Прайс бе одобрен за министър на здравеопазването, а Бетси ДеВос стана министър на образованието.