София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Р. Радев: Иновативността е дълбоко закодирана в народа ни

Държавният глава присъства на 14-ия форум "Интелигентни политики за иновационен растеж"

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

"Иновативността е присъща на българина, тя е дълбоко закодирана в народа ни." Това заяви държавният глава Румен Раедвв по време на 14-тия национален иновационен форум "Интелигентни политики за иновационен растеж", който се проведе днес в София  под неговия патронаж.
Радев изтъкна, че именно иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж. 
 
"Това означава да имаме хора с критично мислене, отворен ум, сила и смелост да отстояват своите идеи"., посочи още държавният глава.
Той припомни обаче, че разходите за иновации у нас са далеч от средноевропейските и далече дори от залаганите проценти в БВП в нашите програми.По думите му дейността произлиза от бизнеса и чужди инвеститори, което ни поставя в зависимост.
 
"Иновационната дейност е заключена само в няколко големи регионални центъра. В развитите държави разпределението й е хармонично по територията. Целта на България трябва да е достигането на средноевропейско ниво, защото страната ни има своите традиции и своите постижения." отбеляза Радев.
 
Според Радев е неприемливо при националният капитал, с който разполагаме, България да споделя последното място в групата на така наречените "плахи новатори". 
 
Като средство за напускане на групата на "плахите новатори", президентът предложи правителството да предложи административни облекчения, които да стимулират инвеститорите.