София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радостин Стойчев поема волейболния отбор на Полша

Българинът е фаворит за поста

7 годиниСпортни 2 Боряна Райчева

Полската волейболна федерация е решила да назначи българина Радостин Стойчев за селекционер на мъжкия национален отбор, твърдят местни медии, като се позовават на информация на "Гадзета дело спорт".

Първоначалният списък на местната централа включваше 16 специалисти от целия свят, които се бореха за поста на напусналия французин Стефан Антига.

Впоследствие от полската федерация ограничиха кандидатите до четирима - Стойчев, аржентинеца Марсело Мендес и италианците Мауро Беруто и Фердинандо ди Джорджи.

Мендес искал да води паралелно и клубен състав, което не удовлетворява ръководството на полската федерация. Водени са разговори и с останалите двама, но от полската федерация се спрели на Стойчев.

Въпреки че се очакваше решението да бъде взето до 20 декември, е възможно то да бъде обявено в следващите дни.

Самият Стойчев не беше открит за коментар.

Българският специалист напусна "Тренто" след края на миналия сезон, след като спечели всичко на клубно ниво с италианския тим.

В интервю преди месец той сподели, че би бил селекционер на отбор от топ 5 на световната ранглиста, който има шансове да се бори за олимпийска титла, а по-късно лично призна, че е провел разговор с представители на полската федерация.

Очаква се договорът на следващия селекционер с полската федерация да е до олимпийските игри в Токио през 2020 г., като първото сериозно изпитание извън Световната лига ще е европейското първенство догодина в Полша.

Радостин Стойчев беше треньор на българския национален отбор в периода 2010-2012, но напусна заради скандали с председателя на федерацията Данчо Лазаров.