София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РОДИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ: Няма места в детските градини

Над 4000 деца са приети нерегламентирано в детски заведения

6 годиниОбразование 4 Боряна Райчева

Родители излизат на протест днес пред сградата на Столична община. От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система твърдят, че обявеното „мащабно“ строителство на детски образователни заведения е крайно недостатъчно и списъците с чакащите за ясла и детска градина деца е огромен.  

Освен това преди два месеца от комитета разкриха, че над 4000 деца са приети нерегламентирано в столичните забавачки по линия на хронични заболявания и така, поради липса на места, по-малките братя и сестри на записани в детските заведения деца трябва да ходят в друго заведение или родителите да преместят и двете в нова детска градина.

Протестиранище настояват  незабавно създаване на работна група, която да изготви  план за построяване на нови ясли, детски градини и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал. Също така всяко останало извън класиранията дете да бъде обезщетено с ваучер на стойност единния разходен стандарт.  „Това е временна мярка до построяването на адекватна образователна инфраструктура с цел да бъдат обезщетени семействата на неприетите деца, за които Общината не е осигурила достатъчно места“, посочват организаторите на протеста.

От комитета искат автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в първи клас, както и осигуряване на средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата.

И не на последно място  Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система иска уволнението на директора на Дирекция „Образование“ Мария  Минчева, както и Ирена Николова – главен експерт в дирекцията, тъй като тези служители на Столична община са доказали, че „нямат волята да контролират качествено системата“.